БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Посланикът на Ирак посети БТПП

Да се засилят и разширят търговско – икономическите отношения между България и Ирак. Около това становище се обединиха председателят на БТПП г-н Божидар Божинов и посланикът на Република Ирак в България – Хайдер Ал – Баррак по време на съвместна среща.

На срещата присъстваха председателят на БСК – г-н Божидар Данев, зам.-председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов, , председателят на Българо-американския търговско-икономически съвет към БТПП – г-н Аспарух Карастоянов, г-н Марио Ал – Джебури политически съветник на министър-председателя, г-н Веселин Диканаров – представител на Асоциацията на българо-арабските камари.

По време на разговорите, иракският посланик подчерта необходимостта от разширяване на двустранните икономически отношения. В становище на Иракската страна беше предложено да се облекчи визовият режим за иракските търговци, които посещават България и които са членове на Съюзите на индустриалните- и търговски палати в Ирак. Посланикът на Ирак - Хайдер Ал – Баррак очерта основните сфери, към които иракската страна проявява интерес: на първо място това е производството и търговията със строителни материали, хранителна промишленост, производство на лекарства, на метали, търговия с хранителни стоки, с автомобили и резервни части.

За засилване на търговско-икономическото сътрудничество между българския и иракския бизнес са необходими отговори на няколко основни въпроса, подчерта пред иракския посланик председателят на БТПП г-н Божидар Божинов: ясни проекти от Иракската страна, сигурност за българските фирми, ясни условия за начините на плащане, транспорт и доставка.

По време на срещата беше постигната договореност през април тази година да се организира конференция за възможностите за бизнес в Ирак. На нея ще бъдат поканени представители на Съюзите на индустриалните – и търговските палати в Ирак, както и иракски експерти

Back   HOME 14 февруари 2005 г.