БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Успешна бизнес мисия в Индия

Внушителна бизнес делегация, организирана от БТПП, взе участие в XV сесия на българо-индийската междуправителствена комисия и XI сесия на българо-индийския бизнес комитет, които се проведоха в Делхи.

По време на бизнес мисията в Индия беше актуализирано споразумението за сътрудничество между БТПП и Федерацията на индийските търговско-промишлени палати. От българска страна документът беше подписан от Красимир Дачев, зам.-председател на Палатата. Договорени бяха конкретни инициативи за активизиране на сътрудничеството между фирми членове на двете организации.

Съвместни проекти с Индия обсъждаха представители на 17 български фирми. Те се срещнаха с потенциални партньори на бизнес форум в рамките на бизнес комитета. Интерес беше проявен за износ на български вина, кориандър, зърно, машинни елементи като лагери и др. Индийците предложиха автомобили, текстил, лекарства и аксесоари.

Създаване на съвместни софтуерни продукти, които да се предлагат на европейския пазар, беше една от най-коментираните теми в Делхи. Индийците са световна сила в разработването на софтуер. От своя страна българските компютърни специалисти имат отлично реноме на европейския пазар и създаването на съвместни продукти за трети пазари беше оценено и от двете страни като изключително перспективно. Това е особено актуално, като се отчете динамичното развитие на аутсорсинга – отрасъл, отбелязващ в Европа годишен ръст от 20%. Затова и през декември при посещението на премиера Симеон Сакскобургготски в Делхи се очаква да бъде подписан меморандум за сътрудничество във високите технологии.

Представители на водещи индийски фирми ще пристигнат у нас в началото на следващата година, за да проучат възможностите за инвестиции в България.

Back   HOME 26 ноември 2004 г.