БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Дефицит на квалифицираните кадри в туризма

На 10 септември 2004 г. в 15 ч. в професионалната гимназия по туризъм в гр. Варна Националният център за професионално обучение в системата на Българска търговско-промишлена палата (НЦПО) органзира официална церемония по приключване на проект по програма ФАР “Инициативи на пазара на труда”.

На събитието се очаква да присъстват кмета на Варна Кирил Йорданов, областният управител Яни Янев, представители на Делегацията на Европейската комисия в България, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на труда и социалната политика.

За първи път проект за квалификация на трайно безработни лица постигна 100% заетост на обучените кадри. Всички 108 трайно безработни лица, обучавали се в продължение на 8 месеца по професиите сервитьор, барман и готвач, започнаха работа в едни от най-добрите туристически комплекси по Черноморието.

И след приключването на проекта, в НЦПО – клон Варна продължават да постъпват запитвания от туристически фирми за обучени в Центъра кадри, които да бъдат наети на работа. НЦПО, съвместно с браншови организации от сферата на туризма, членуващи в БТПП, ще продължи подготовката на кадри в туризма, който се утвърждава като приоритетен за развитието на Варна отрасъл.

Back   HOME 9 септември 2004 г.