БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Новият посланик на Република Корея посети БТПП

Корейски инвеститори проявяват голям интерес към България и има възможности за активизиране на търговско-икономическите отношения между двете страни преди 2007 г., тъй като региона, в който се намирате, е отправна точка към европейския пазар. Това каза новият посланик на Република Корея у нас Чонг Дже-сик, който посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Божидар Божинов на 2 септември 2004 г.

Предмет на разговора между двамата беше смесения бизнес-форум на 1 октомври 2004 г., който БТПП организира по повод посещението в България на бизнесделегация, водена от председателя на Корейската търговско-промишлена палата. По същото време в София ще се проведе и редовна сесия на смесения Българо-корейски комитет за икономическо сътрудничество.

През 2003 г. стокообменът между България и Корея нараства с 53,7%, като се наблюдава същата тенденция - нарастване на износа с 34,4% и на вноса - с 58,1%. През 2002 г. Корея се нарежда на 15-то място в листата на страните инвеститорки в България. Корейските инвестициите възлизат на 59,8 млн.щ.д., като главно са съсредоточени в недвижимо имущество - хотели и офис сгради. Към 31.12.2003 г. общият обем на корейски инвестиции в България възлиза на 6,9 млн.щ.д.

Back   HOME 2 септември 2004 г.