БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Над 250 български и турски фирми участваха в организирания от БТПП смесен бизнес-форум

Над 250 български и турски фирми участваха в организирания от БТПП Българо-турски бизнес-форум, който беше открит от премиерите на България и Турция Симеон Сакскобургготски и Реджеп Тайип Ердоган.

В обръщението си към участниците Симеон Сакскобургготски подчерта, че България и Турция имат ресурса да задълбочат сътрудничеството си в сферите на търговията, инвестициите и туризма. Той каза, че бизнесът се нуждае от благоприятни условия и това, което двете страни трябва да направят заедно е да подобрят граничната инфраструктура чрез модернизиране на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле, откриването на ГКПП Лесово-Хамза бейли и на сезонен пропускателен пункт на р. Резовска, който ще допринесе за развитието на туризма и ще съдейства за икономическото оживление на крайграничните района на двете страни.

Председателят на БТПП, който е и българският председател на Българо-турския бизне-съвет, съобщи, че към днешна дата Турция заема първо място по брой регистрирани предприятия у нас с 2 463 фирми от общо 9 323 дружества с чуждестранно участие и за първи път през изминалата година стокообменът между двете страни е надхвърлил 1 млрд. щ.д.

До момента БТПП има подписани 4 споразумения за сътрудничество с турски партньори, сред които са Съюза на търговските, промишлените, морските палати и стоковите борси, Съвета за външноикономически връзки на Турция DEIK, Егейската търговска палата – Измир и Търговската палата на Бурса.

В приветствието си към участниците във форума съпредседателят на Българо-турския бизнес-съвет от турска страна Ялцин Егемен подчерта, че със създаването на съвета през 1991 г. и с влязлото в сила през 1999 г. споразумението за свободна търговия отношенията между двете страни са активизирани и търпят силно развитие.

Размерът на преките чужди турски инвестиции у нас е 138 млн. долара. Очакванията са тази година те да надхвърлят 350 млн. долара с проекта на турската компания “Шишеджам “ в Търговище. В моментта предприятието произвежда годишно 200 хил. тона плоско стъкло.

Back   HOME 7 юли 2004 г.