БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


В БТПП се проведе среща с турски износители на маслини и зехтин

Активизирането на вноса на маслини и зехтин от Турция беше обсъдено на среща между турски износители от Егейски регион и български фирми. Турската бизнес делегация беше предвождана от търговския съветник към Посолството на Република Турция у нас г -жа Айше Зухал Ерен.

Турските бизнесмени са на посещение у нас, за да се информират какви са възможностите за внос и на маслини и зехтин в България и за установяване на контакти с български търговци, тъй като турските продукти от бранша все още не са добре познати на българския пазар. В момента най-голям внос на маслини в България има от Гърция.

В рамките на срещата представителите на български фирми, които разпространяват продукти от областта, поясниха, че през последните години се наблюдава спад на пазара на маслини и увеличаване на конкуренцията. Основен проблем е предлагането на по-евтини, но по-некачествени продукти.

В момента при търговията със селскостопански стоки между България и Турция намалението на митата се изчислява въз основа на ставките "най-облагодетелствана нация" към датата на влизане в сила на Споразумението в рамките на тарифни квоти.