БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


В БТПП се проведе презентация на възможностите за бизнес с Алжирската демократична и народна република

Сид Али Бесаи - съветник на посланика на Алжирската демократична и народна република и Ел Хазати - административен секретар към посолството представиха възможностите за бизнес с Алжирската демократична и народна република пред представители на 40 родни фирми на организираната от БТПП българо-алжирска бизнес-среща.

Сид Али Бесаи представи преглед на икономиката на Алжир през последните пет години, според който в периода 1999-2004 г. инвестициите в частния сектор се равняват на 46 млрд.щ.д. Той обяви, че на 8 май т.г. алжирското правителство е приело програма за икономически подем, която предвижда активизиране на развитието в областите банково и финансово дело, инвестиции, селско и рибно стопанство, високи техноолгии. Предвижда се изграждането на 1 млн. жилища и откриване на 2 млрд. работни места. В контекста на предвидените промени се очаква и засилване на ролята на търговските палати. Ел Хазати подчерта, че допреди няколко години българските пердприятия са били много добре приети в Алжир, който е своеобразна врата - пазар към Африка.

В рамките на срещата някои от фирмите представиха дейността си и изявиха желание за конкретни двустранни разговори в посолството за намиране на бъдещи партньори.