БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


В София се проведе първия българо-гръцки бизнес-форум

Председателят на БТПП Божидар Божинов приветства Първия българо-гръцки бизнес форум, в който участваха над 100 български и гръцки представители на фирми в областта на телекомуникациите, строителството и недвижимите имоти от България и Гърция.

Целта на двудневния форум, организиран от Гръцко-българската търговско-промишлена палата е да се представят възможностите за инвестиции на гръцките фирми в България. Сред основните причини за високата си инвестиционна активност гръцките предприемачи посочиха политическата и икономическа стабилност у нас, евтината и квалифицирана работна ръка, отпадането на голяма част от ограниченията за търговия след подписването на споразуменията за свободна търговия.

През последните четири години Гърция традиционно заема четвърто място сред търговските ни партньори от цял свят, трето или второ място сред партньорите от ЕС и съответно водещо или второ място сред страните от Балканския регион, посочи в изказването си председателят БТПП. Нарастването на стокообмена между България и Гърция се дължи на традиционно добрите двустранни отношения и доброто познаване на пазарите, на взаимното допълващите се икономики и на малките транспортни разходи, коментира Божинов. Смятам, че откриването на нови гранични пунктове ще стимулира пограничното сътрудничество, развитието на нови дейности и ще помогне за намаляване на безработицата, изтъкна той.

В приветствието си към участниците във форума, заместник-министърът на външните работи на Гърция Еврипидис Стилианидис припомни древногръцката поговорка, че "граници, през които преминават стоки, не преминават армии" и допълни, че Гърция е подкрепяла и продължава да подкрепя усилията на България за членство в Европейския съюз. По думите на Стилианидис Гърция е сред най-големите инвеститори на българския пазар. Той изтъкна и динамичното гръцко икономическо присъствие у нас като посочи данни от двустранния стокообмен, който е 862,7 милиона долара. Според него съществена крачка в по-нататъшното икономическо сътрудничество между двете страни ще бъде изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис.

Приветствие към участниците във форума отправиха ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, посланиците на България и на Гърция в двете страни - Стефан Стоянов и Прокориос Мандзуранис и заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов.

До момента БТПП има подписани 10 споразумения с партньори от Гърция. В Палатата от общо 9 292 регистрирани чуждестранни фирми, 1078 са с гръцко участие.