БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


БТПП създава уеб-страница за подпомагане на
българо-арабските търговски и икономически отношения

Интернет страница с подбробна информация ще подпомага развитието на стокообмена между България и арабските страни. Това стана ясно по време на организираната от БТПП и Асоциацията на българо-арабските търговско-икономически камари (АБАИК) дискусия за възможностите за развитие на българо-арабските търговски и икономически отношения, която се проведе в рамките на Международния технически панаир в гр. Пловдив на 10 май. В срещата участва доайена на дипломатическия корпус на арабските страни в България и посланик на Палестина Н. Пр. Мохамед Салайме, както и посланиците на Алжир, Ирак, Йемен, Йордания, Кувейт, Ливан, Мароко, Сирия и Судан, членовете на Съвета на председателите към БТПП, бизнесмени и представители на медиите.

Очаква се новосъсздаденият уеб-сайт ще бъде на български и английски език и до него ще има достъп всеки, който иска да развива търговска дейност с партньори от двете страни. Посолствата и търговските представителства на арабските страни, както и българските представителства в арабския свят, ще имат възможност да публикуват актуална информация, касаеща деловите среди.

По време на срещата председателят на БТПП Божидар Божинов отбеляза, че в недалечното минало арабските страни са били едни от приоритетните пазари за България, но договорно-правната база на отношенията все още е непълна. Само в БТПП има регистрирани общо 863 дружества с участие от арабските страни. Все още неразрешени проблеми в двустранните отношения е липсата на информация за възможностите за търговия и съществуващите визови проблеми за арабските бизнесмени, както и забавяния в разплащанията между фирмите. БТПП пое ангажимент в срок от една седмица от провеждането на срещата да заработи новия информационен сайт.

Председателят на АБАИК и почетен консул на Кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи подчерта необходимостта от взаимни икономически инициативи за развитието и осъществяването на инженерингови проекти в приоритетни области като строителство на граждански и промишлени обекти, инфраструктура, селско стопанство и туризъм. Според д-р Бармауи инвестиционните проекти в посочените сфери ще покажат инициативност и приятелство между България и арабските страни. По негови данни износът за 2003 г. за арабските държави е бил около 2,2 % от общия износ, а вносът от Арабския регион е около 0,83% от общия внос - твърде малки стойности, в сравнение с периода 1980-1990 г.