БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Инвестиционен форум 2004 “Проекти и финансиране”

С приветствие от името на президента Георги Първанов беше открит Инвестиционният форум 2004 “Проекти и финансиране”. В изявлението на президента се отбелязва, че поддържането на финансова стабилност не е достатъчна за членството ни в ЕС. Според него е необходима по-дълбока структура, насочена към изграждането на икономика на знанието.

Тази година форумът включи осем информационни модула и пет кръгли маси, които дадоха възможност на участниците да се срещнат с потенциални партньори - представители на банки, инвестиционни фондове, експерти по програми на ЕС за финансиране на проекти: ФАР, ИСПА, САПАРД и др.

Като съучредител на форума БТПП оказа съдействие при организирането и провеждането на форума и беше домакин на информационен модул “Донорските програми за развитие на сектора на малките и средни предприятия - реалности и перспективи”, в който бяха включени представяния на най-важните чуждестранни донорски програми за насърчаване на българската икономика, работещи у нас. В дискусията участваха зам.-министърът на икономиката Евгения Колданова, ръководителят на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) Ханко фон Кнобелсдорф, търговският съветник на Посолството на Гърция у нас Василис Бакалис, директорът на Италианския институт за външна търговия Джовани Саки, представители на Американската агенция за международно развитие (USAID), на Елана Инвестмънт” и Програма САПАРД.

В рамките на форума Палатата представи услугите, които предлага на малкия и средния бизнес.

Банка ДСК и съвместни проекти с Българската предприемаческа камара. По време на сесията беше представена политиката на Банка ДСК за финансиране на проекти в областта на строителството.

В рамките на форума се проведе и традиционната церемония “Инвеститор на годината”, на която голямата награда беше присъдена на унгарската банка ОТП, платила 311 млн. евро за покупката на Банка ДСК. Отличието връчи министърът на финансите Милен Вечлев на заместник главния изпълнитилен директор на ОТП Ласло Волф.

За инвеститор на зелено в малките и средни предприятия беше отличена фирма “Хамбергер – България”. През 2003 г. компанията инвестира 5 млн. долара в първия завод за производство на пластмасови компоненти за баня.

В категорията “Структуроопределящ отрасъл” наградата беше връчена на фирма “Енел”. Германската компания САП получи приза за най-авангардна инвестиция в сектора на високите технологии.