БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Двустранният бизнес съвет “България – Турция” учредява годишна награда за най-активните фирми в търговските отношения между двете страни

Председателят на БТПП Божидар Божинов ще участва в награждаването на 15 турски фирми с най-значителен дял в стокообмена с България за 2003 г. Церемонията ще се проведе на 12 март 2004 г. (петък) в Истанбул. Инициативата е на Двустранния бизнес съвет “България-Турция”. Очаква се в най-скоро време в София да бъдат отличени български фирми, които активно търгуват с Турция. На церемонията ще присъстват: от турска страна - председателят на Българо-турския бизнес съвет Фарук Еркоч; представители на Съвета за външноикономическо сътрудничество на Турция (DEIK); 50 турски фирми-членове на DEIK; турският държавен министър, отговарящ за външната търговия Кюршад Тюзмен; от българска – заместник-министъра на външните работи Иван Петков; координатора за България на Пакта за стабилност Милен Керемедчиев; генералният консул и търговският съветник на България в Истанбул и др.

Учредяването на наградите беше договорено през октомври миналата година, когато в Истанбул се проведе Българо-турски бизнес форум по случай посещението на президента на Р България Георги Първанов. Идеята е мотивирана от увеличаването на стокообмена между двете страни над 1 млрд. долара.

БТПП има подписани споразумения за сътрудничество със Съюза на търговските, промишлените, морските палати и стоковите борси на Турция - Анкара; с Егейската търговска палата – Измир; с Търговската палата на Бурса. На базата на споразумение със Съвета за външноикономически връзки на Турция през 1995 г. е създаден Двустраненния бизнес-съвет “България-Турция” с председател от българска страна Божидар Божинов и от турска президента на “Пента Холдинг” Фарук Еркоч.

Към края на месец февруари т.г. в БТПП има регистрирани общо 9233 дружества с чуждестранно участие. Турските фирми са около 25% от общо регистрираните - 2463, от които 1455 със 100% турски капитал, 939 смесени дружества и 69 търговски представителства на турски фирми.

На държавно ниво между България и Турция има подписани общо 10 споразумения за сътрудничество в областта на търговията, между които: спогодба за търговия и икономическо, промишлено и техническо сътрудничество; спогодба за избягване на двойното данъчно облагане; спогодба за взаимна защита и стимулиране на инвестициите; споразумение за свободна търговия; споразумение за сътрудничество в областта на туризма и др.

За периода 1992-2003 г. Турция е инвеститор №14 в България с инвестиции на обща стойност 134.8 млн.щ.д. Данните за 2003 г. сравнение с предходната година показват покачване на стокообмена с около 40%. Турция е на 5-то място в общия стокообмен на страната и на второ след Гърция в стокообмена ни с балканските страни.

Back   HOME 11 март 2004 г.