БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Среща с Посланика на Република Гана, 17. 12. 2003 г.

БТПП бе посетена от новия посланик на Република Гана с пълномощия за България - г-н Патрик Амоах-Нтим. Г-н Амоах-Нтим бе посрещнат от г-н Георги Чернев, зам. председател на БТПП, с когото обсъдиха икономическите връзки между двете страни. До преди 10 години отношенията между Гана и България са се основавали на държавни връзки и бартерна търговия. В момента икономиката на африканската страна преминава от държавна към частна собственост.

С помощта на Посланика на Република Гана ще бъдат разменен текст на споразумение за сътрудничество между БТПП и Търговска Палата на Гана. На-близкото посолство на Република Гана е в Белград, но съвместната работа с почетния консул на Гана за България - г-н Господинов ще подпомогне връзките с цел подобряване на стокообмена между двете страни, който за 2002 г. възлиза на 1,1 млн щ.д, износ: 1,3 млн щ.д и внос 1,2 млн щ.д с положително салдо за България.

В износа на България за Гана през 2002 г. водещи стокови позиции са: пури, трансформатори, захар. България внася от Гана: какаова маса, какао на прах, готови храни.

Back   HOME 17 декември 2003 г.