БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Президентът на Движението на френските предприятия в Париж Робине Дюфо посети БТПП

Председателят на БТПП Божидар Божинов се срещна с президента на Движението на френските предприятия в Париж (MEDEF Paris) Робине Дюфо, който е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева в периода 23-24 октомври.

На срещата между двамата беше договорено БТПП да съдейства при организирането на българска бизнес делегация, която ще посети смесен форум в началото на 2004 г. във Франция. Планира се БТПП да стане член на Асоциацията на организациите на бизнесмените и предприемачите от европейските столици, чиито вицепрезидент от 1993 г. насам е г-н Дюфо.

В Движението на френските предприятия – Париж, което е учредено от Жак Ширак през 1989 г., членуват 225 000 фирми от всякъкъв размер и във всички области, 33 професионални организации. Организацията има за цел да сближава парижките предприятия, да информира членовете си, да защитава интересите на работодателите.

За периода 1992 – 2002 г. Франция е на 13-то място по инвестиции с 129, 2 млн. щ. д. Най-големи инвеститори в България до момента са “Семан Франсе”, който закупува Девня Цимент през 1992 г.; Сосиете Женерал – Експрес-банк; Данон – Данон Сердика; Шнайдер Електрик – електроапаратурния завод в Перущица; “РИЛА-СТИЛ” – регистрирана търговска марка във Франция. Франция внася у нас предимно превозни средства, медикаменти, средства за транспорт на стоки, тъкани и прежди, хранителни препарати;

Към месец август 2003 г. стокообменът с Франция възлиза на 627, 3 млн.щ.д., което я нарежда на 4-то място по обем на стокообмена за ЕС и 5-то за целия свят. България заема 72 място в общия износ на Франция и 54 място в общия френски внос.

Back   HOME 24 октомври 2003 г.