БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Министърът на икономиката Лидия Шулева
посети заседанието на Съвета на председателите към БТПП

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева посети заседанието на Съвета на председателите на търговско-промишлените палати в системата на БТПП, което се проведе на 29 септември в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Заедно с нея специален гост на заседанието беше и министър-председателят на Татарстан г-н Рустам Минниханов.

По време на срещата БТПП изрази пълната си подкрепа за бъдещо сключване на търговско споразумение с Татарстан, което да се превърне в основа за развиване на ползотворно икономическо сътрудничество между двете страни.

Министър Шулева подчерта предстоящите промени в Закона за чуждестранни инвестиции и Закона за малки и средни предприятия. Законът за чуждестранни инвестиции ще бъде прекръстен на Закон за насърчаване на инвестициите и сред основните приоритети в него ще бъдат опростяването на административното обслужване на чужденците, желаещи да инвестират у нас и скъсяването на пътя до получаване на всички необходими разрешения. Предвижда се също така някои държавни функции да се поемат от неправителствени организации. Във връзка с разработването на тази политика ще се проведат редица семинари за разработването й.

Тази есен 22% от цялостната програма на панаира се пада на организираните от БТПП мероприятия. Част от тях са 3 бизнес форума: българо-руски, българо-беларуски и българо-полски.

В 59-тото издание на Международния технически панаир - есен 2003 участват 2619 изложители от 42 държави (Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Индонезия, Ирландия, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Латвия, Люксембург, Македония, Мароко, Норвегия, Полша, Португалия, Република Сан Марино, Република Корея, Румъния, Русия, САЩ, Словашка република, Словения, Сърбия и Черна гора, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, ЮАР, Япония) от областите машиностроене, автомобили, информационни технологии, софтуер, електроника и електротехника, строителство, химия, енергетика, екология, металургия и други.

Резултатите от маркетинговото проучване на агенция Алфа Рисърч потвърждават, че Международният технически панаир е утвърдено и авторитетно средище, осигуряващо добре развита професионална среда за установяване на делови отношения. Показател за това е високият дял на традиционните изложители - 73% от България и 43% от чужбина.

По повод посещението на беларуската бизнесделегация на 30 септември в БТПП между двете палати беше подписан Протокол за сътрудничество в областта на информационната дейност. На следващия ден делегацията посети Свободната безмитна зона в Пловдив, а по-късно беларуските бизнесмени се срещнаха с фирми от региона.

В Пловдив се проведе и официалното презентиране на новата Интернет страница на Евро Инфо Центъра в системата на БТПП , в която взе участие председателя на Информационния център към Делегацията на Европейската комисия у нас Ингрид Шикова, която е и председател на Евроклуба към БТПП. Интернет страницата е създадена на базата одобрения и финансиран от Европейската комисия проект "Българският бизнес по пътя към Европа", който ЕИЦ при БТПП спечели тази година. Тя е единствената по рода си в България и съдържа информация за европейското законодателство и за всички изисквания на ЕС по отношение на качеството, опаковката и етикетирането на стоките по групи, информация за бар-кодове, мита, данъци и ДДС в ЕС, за патентни и търговски марки и т.н.

Back   HOME 02 октомври 2003 г.