БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Среща на БУЛПРО с турски партньори

На 29.08.2003 г. БУЛПРО към БТПП заедно с делегацията на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията г-н Николай Василев ще участвува в среща с турския министър на транспорта и съобщенията г-н Бинали Йълдъръм, съобщиха от БТТП.

От турска страна в срещата ще участвуват и партньорите на БТПП и БУЛПРО: Съюза на Турските Палати и Фондови пазари, представляван от председателя на Изпълнителния съвет г-н Рифат Хисарчъклиоглу и ТУРКПРО, представляван от председателя г-н Кумхур Атилган. Предстои подписването на протокол за резултатите от първия българо-турски мониторинг, проведен на ГКПП Капитан Андреево на 08.08.2003 г.

Настоящата среща между двата прокомитета е част от поредица срещи, провеждани с цел улесняване на търговията и транспорта между страните ни, в резултат на които бе постигнато споразумение за ограничаване на нелегалния внос от Турция, започна съвместен мониторинг на преминаването на границите и бе договорено сътрудничество по редица впроси, в т.ч. плащането на граничните такси на едно гише и въвеждане на единния сертификат за тегло на камионите по образец на ООН.

Плащането на таксите на едно гише и сертификатът за тегло са сред приоритетите на Пакта за стабилност и SECI, които се подкрепят лично от координатора на двете инициативи д-р Ерхард Бусек в негово писмо до премиера г-н Симеон Сакскобургготски. България е страна по Меморандума на SECI от 1999 г., предвиждащ въвеждане на сертификата за тегло в региона.
Back   HOME 29 август 2003 г.