БТПП продължава да работи за по-благоприятната бизнес среда в регионите

Приключи посещението на председателя на БТПП в Бургас и Сливен

На 16 и 17 декември председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Бургас и Сливен, където осъществи срещи с ръководството на местните ТПП, с хора на бизнеса от региона и с представители на местната власт.

На 16 декември в град Бургас г-н Симеонов се срещна с представители на водещите фирми от областта, на срещата присъстваха също и заместник – кметът на община Бургас по бюджет, финанси, икономика и стопански дейности Красимир Стойчев и председателят на Бургаската търговско – промишлена палата Цанко Иванов.

Местните бизнесмени споделиха какви са главните затруднения за развитие на дейност във време на криза и очертаха някои насоки, в които биха искали по-сериозен ангажимент от страна на държавата: напр. защита от дъмпингов внос от чужбина, по-строг граничен контрол и стандарти за вносни стоки, борба със сивата икономика и други.

Цветан Симеонов отговори на многобройните въпроси от залата и уточни, че в условията на пазарна икономика създаването на дефицити чрез масирана намеса на държавата в реалната икономика не е приемливо. Според председателя на БТПП насоките, в които държавата може и трябва да съдейства, са подпомагане на иновациите (обновяване на технологии) и преквалификация и обучение на кадри.

След тази среща с бизнеса, Цветан Симеонов разговаря с областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров. Акцент в разговора бе потенциалът на града и пристанището да се превърнат в логистичен и търговски център за чуждестранните инвеститори на Балканския полуостров, своеобразна врата към ЕС. В рамките на официалната церемония по връчването на годишните награди на Бургаската ТПП се проведе и разговор с кмета на община Бургас Димитър Николов.

Цветан Симеонов бе официален гост на церемонията по връчването на бургаските „Бизнес Оскари” – проява, която се организира вече за 18 път и се посреща с изявен интерес от обществеността на град Бургас. Председателят на БТПП връчи две от наградите и приветства отличените за постижения през сложната 2009 г., като пожела много по-успешна Нова 2010 година на бургаския бизнес.

На 17 декември бе посетена Сливенската търговско – промишлена палата, където бе организирана пресконференция с участието на повечето регионални медии. На въпрос на журналисти г-н Симеонов изтъкна, че от сливенския бизнес „има още какво да се желае”: през последните години само една сливенска компания е намерила място в класациите на БТПП за най-успешните фирми ТОП 100. Не се използват достатъчно каналите за разпространение и получаване на информация, не се участва в изложбите на Палатата и почти няма присъствие в делегациите и срещите, организирани по линия на БТПП.

Председателят на Сливенската ТПП Кольо Колев заяви, че по негова информация фалирали ключови фирми в областта няма, но бизнесът чувства сериозни затруднения заради кризата, съкращава се персонал, а някои членове на местната палата изпитват трудности дори да заплатят членския си внос.

Последва среща с представителите на сливенския бизнес, в която мениджърите и собствениците на регионалните фирми демонстрираха голям интерес към експозето на г-н Симеонов, касаещо мисията и задачите на БТПП. Констатира се, че не се познава достатъчно теорията и практиката на международния арбитраж. Бяха отправени множество въпроси относно забавяне плащанията на държавата към фирмите, бавни ревизии по ЗДДС, забавени с 13 месеца грантове за изрядни кандидати по ОП „Конкурентоспособност” и др., които допълнително „обезкръвяват” местния бизнес в настоящите трудни времена.

Представител на сливенския бизнес сподели за свой сблъсък с държавната бюрокрация, който граничи с абсурда. За да получи удостоверение за актуално състояние, той е трябвало да заплати лихвата, която е дължал на държавата. Тази лихва е в размер на 16 стотинки и се е натрупала по 5 пера в течение на последните 2 или 3 години. За да се издължи пред фиска, бизнесменът първо е трябвало да заплати 90 ст. за попълване на сложно преводно нареждане и още 2 лева такса за банката, която осъществила превода. Далеч по-скъпо е времето на бизнесмена, който е загубил 2 часа от деня си в заплащане на въпросните 16 стотинки.

Г-н Симеонов заяви ангажимента на Българската търговско – промишлена палата да продължи да работи за премахване на подобни абсурдни процедури и режими, които не биха могли да осигурят събираемостта на държавните вземания, а само отвличат предприемачите от същинската им задача: с капитала, усилията и опита си да създават добавена стойност, която да увеличава общественото благосъстояние.

 

 

Back   HOME

18 декември 2009 г.