БТПП представи традиционните си класации на водещите български компании

Виждат ли се вече първите кълнове на икономическото възстановяване?

За единадесета поредна година Българската търговско – промишлена палата представи класациите си на водещите български фирми и холдинги, показали най-добри резултати през 2008 година. На пресконференция в сградата на БТПП председателят на Палатата Цветан Симеонов обяви резултатите от вече традиционното проучване, което с основание претендира да бъде най-обективното по рода си в България.

Класациите са извършени по критерии, показващи успешен мениджмънт, рентабилност на продажбите и на вложения капитал, а именно: „Изменение на приходите от продажби на стоки и услуги”, „Печалба на 100 лева собствен капитал”, „Печалба на 100 лева приходи от продажби”. Челната тройка на победителите за 2008 г. в отделните категории е както следва:

  • Класиране по изменението на приходите от продажби: КП ИМОБИЛИЕН ООД, НЕОПЛАН БЪЛГАРИЯ ООД, МИТЕКС ЕООД.
  • Класиране по печалбата на 100 лв. собствен капитал: ГМ ПЕТРОЛИУМ ООД, ИНТЕРБРАНДС-МАРКЕТИНГ ЕНД ДИСТРИБЮШЪН ИНК ООД, ХАГЛАЙТНЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД.
  • Класиране по печалбата на 100 лв. приходи от продажби: ЦКБ ГРУП ЕАД, ТЕРЕМ ЕАД, ЮРОКАПИТАЛ БИТЕКС АД.

Обособена е специална група от 25 фирми от категорията Малки и средни предприятия, с приходи от продажби от 1 до 3900 хил. лв., приключили годината с положителен резултат. Новост в класациите е група от 25 предприятия, класирани по изменение на финансовия резултат през 2008 г., в това число приключилите 2007 г. със загуба.

  • Класиране по изменението на приходите от продажби на фирми с приходи от продажби до 3900 хил. лв.: БИОИАСИС АД, ЕРГОТЕК - БГ АД, ИВАН ДОБРЕВ ЕТ.
  • Класиране по изменението на финансовия резултат 2008/2007г.: ПЕТРОЛ, НАФТЕКС ПЕТРОЛ ЕООД, ЕЛАЦИТЕ МЕД АД.

По време на пресконференцията г-н Симеонов и експертите от БТПП запознаха журналистите и с по-широкия си поглед върху развитието на икономическите процеси в страната и в Европа. Макар все още да не може да се говори за устойчив икономически растеж, първите сигнали за възстановяване на българските предприятия от кризата са налице, посочи председателят на БТПП. Затова ангажиментът на правителството за поддържане на благоприятна бизнес среда за здравите фирми, които ще „издърпат” икономиката на България напред, е особено важен.

Допълнителен акцент в пресконференцията стана представянето на председателството на Бизнес съвета на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, което БТПП наскоро пое на ротационен принцип. Главният секретар на БТПП Иван Стоименов изясни приоритетите на БТПП начело на този международен икономически съвет и предвижданите дейности и прояви в тази връзка. Александър Бакалов, Началник на отдел „Регионално сътрудничество”, Министерство на външните работи на Р България, също направи изказване по темата.

На пресконференцията бяха представени предварителни резултати от проучването на Eurochambres за бизнес климата в Европа. В рамките на това изследване БТПП се допита до близо 600 български компании относно техните нагласи и очаквания за стопанската конюнктура, като данните ще бъдат огласени допълнително. Нашите компании не са станали по-песимистични, но необоснованият оптимизъм от последните години сякаш отшумя, бе първият коментар на Цветан Симеонов. „Кризата ни направи по-големи реалисти”.

 

 

Back   HOME

1 декември 2009 г.