България и Австралия могат да активизират икономическото сътрудничество

Трайчо Трайков и Цветан Симеонов ще прдставят пред австралийския бизнес инвестиционните възможности в България

Бизнес делегацията, придружаваща президента на България Георги Първанов в далекоизточната му обиколка, пристигна в столицата на Австралия Канбера. Президентът бе посрещнат с официална церемония от генерал-губернатора Куентин Брайс. Брайс изтъкна, че сегашната визита дава възможност да се засилят отношенията между двете страни, имащи редица общи интереси по широк спектър от глобални въпроси, включително по линия на партньорската рамка Австралия – Европейски съюз.

По време на среща с представители на българската общност в Австралия, която наброява 12,000 души, Георги Първанов е отбелязал, че политиците на България и Австралия трябва да направят необходимото за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество и че равнището на стокообмена за 2008 г. в размер на 101 млн. долара е много под потенциала на бизнеса от двете държави. Георги Първанов специално отбеляза изключително благоприятната политика на страната ни спрямо чуждестранните инвеститори.

В рамките на визитата на президента Първанов, на 30 октомври в Сидни ще се проведе бизнес–форум, на който ще бъдат представени инвестиционните възможности в България. На форума презентации ще направят министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Форумът се организира съвместно с Европейско-Австралийския бизнес-съвет в Сидни.

Преди да пристигне в Австралия, Президентът бе на тридневно официално посещение в Република Корея. Корейската преса отрази визитата на българския държавен глава и придружаващата го бизнес делегация, с материали като „Корея и България ще засилят икономическите си връзки” (в-к Korea Times , 27.10.2009) . Според изданието, в кулоарите са разисквани въпроси във връзка с предстоящото споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Република Корея, което се очаква сериозно да засили търговията между азиатската държава и Източна Европа.

След Австралия, делегацията с президента Георги Първанов ще направи работно посещение в Шри Ланка. В столицата Коломбо е предвидено провеждането на бизнес форум, на който председателят на БТПП Цветан Симеонов отново ще представи инвестиционните възможности на България. Самолетът на Президента каца в София във вечерта на 1 ноември.

 

 

Back   HOME

29 октомври 2009 г.