Българската бизнес делегация в Република Корея посети най-големия корабостроителен завод в света

На 26 октомври председателят на БТПП Цветан Симеонов и бизнес делегацията, придружаваща президента Георги Първанов по време на официалната визита на държавния ни глава в Република Корея, посети най-голямата в света корабостроителница, която е собственост на компанията Hyundai Heavy Industries и е разположена в индустриалния град Улсан.

Корпорацията HHI е основана през 1973 г. В нея и нейните поделения са заети близо 46,000 служители, които произвеждат около 10% от всички кораби в света. Преди седмица корейската корабостроителница получи най-голямата индивидуална поръчка в историята си: за доставка на модулни компоненти на стойност USD 2.06 млрд. за австралийския мегапроект Горгона (за добив на природен газ и завод за производство на втечнен природен газ, очаква се да влезе в експлоатация в средата на 2010 г.). Hyundai Heavy Industries откри свой клон в София още през 1997 г .

По време на посещението в корабостроителния завод в Улсан и по-късно при срещата си с президента И Мюн Бак, българският държавен глава Георги Първанов повдигна въпроса за съвместен проект между Южна Корея и България за строеж на кораби за пренос на компресиран природен газ в Черно море. Първите коментари от корейска страна – както на политическо, така и на експертно равнище, са силно обнадеждаващи.

Град Улсан е седалище на още един най-голям в световен мащаб производител: интегрираните мощности на Hyundai Motor Company са в състояние да сглобят до 1.6 млн. автомобила годишно. Два от заводите също бяха посетени от българската бизнес делегация. Вследствие на високата индустриална концентрация, регионът около метрополиса Улсан заема трето място в света по произведен БВП на глава от населението.

Програмата за днешния ден продължи със среща в столицата Сеул между държавните глави на България и Корея. За следващия ден, 27 октомври, е предвиден двустранен българско – корейски бизнес форум, на който Цветан Симеонов ще направи презентация на тема: „Икономическото сътрудничество между България и Корея – перспективи и предизвикателства”. В края на деня самолетът на Президента ще отлети от Сеул за Австралия.

 

 

Back   HOME

26 октомври 2009 г.