Среща с японска бизнес делегация

На 29 септември т.г. в сградата на БТПП се проведе среща на ръководството на БТПП с търговска делегация от Япония, организирана от Международният съвет за обмен и приятелство на Япония ( IFEC).

В рамките на посещението на делегацията в България се проведоха срещи с Президента на Република България, г-н Георги Първанов, Министър-председателя г-н Бойко Борисов, Министърът на финансите, г-н Симеон Дянков, Министърът на външните работи, г-жа Румяна Желева, Министърът на икономиката, г-н Трайчо Трайков и Министърът на образованието, г-жа Йорданка Фандъкова.

По време на срещата г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, запозна японските бизнесмени с дейността на БТПП, както и с икономическата обстановка в България. В срещата участваха и български фирми, членки на Българо-японския икономически съвет /БЯИС/ при Българската търговско-промишлена палата.

Традиционно доброто сътрудничество между двете страни е предпоставка за увеличаване на дела на японските инвестиции, както и подобряване на стокообмена между двете страни. Японският бизнес има интерес към традиционни стоки, като кисело мляко, розово масло, вино и текстил. Българският от своя страна има интерес към иновационните технологии, електрониката, възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, IT сектора и др.

Сред приоритетите на японският пазар са производството и употреба на хибридни автомобили, енергоспестяващи технологии и инвестициите във ВЕИ.

 

 

Back   HOME

29 септември 2009 г.