Туркменистан е заинтересована от български инвестиции

Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов се срещна с Председателя на Търговско-промишлената палата на Туркменистан г-н Палван Таганов. Срещата се състоя в рамките на официалната визита на Президента на Туркменистан в България в периода 25-27 август 2009 г.

По време на разговорите между председателите на двете палати се дискутираха възможностите за засилване на сътрудничеството и създаване на нови възможности за българските и туркменистански фирми за коопериране и търговски обмен.

Обсъдиха се възможностите за участие на български фирми в инвестиционния форум в Ашхабат в периода 15-18 октомври 2009 г. Г-н Таганов подчерта че в Туркменистан се извършва огромно строителство, свързано с инфраструктурата и енергетиката и това е голяма възможност за българките строителни фирми да стъпят в региона.

През м. май 2010 г. бизнес делегация от Туркменистан ще участва в бизнес борса, организирана от БТПП и ще разгледа международния панаир в Пловдив

Ще се проучат и възможностите за откриване на Търговски център на България в Туркменистан и подобен център на Туркменистан в България с търговски площи където бизнеса ще може да организира продажба на традиционни стоки, имащи водещи позиции в експортните листи на двете страни.

Председателят на БТПП предложи да се приеме за обучение един експерт от Туркменистанската търговско-промишлена палата за 10-дневно обучение в БТПП.

редложена беше и консултантска помощ в областта на стандартите на GS 1 International , както и в областта на търговския арбитра ж, за които да бъдат изпратени експерти от БТПП за оказване на консултантска помощ в тези важни за международната търговия направления.

 

Back   HOME

27 август 2009 г.