В Япония се търси българско розово масло

Представители на японската фирма Motobayashi Co. Ltd. посетиха БТПП. Георги Стоев, зам.-председател на Палатата ги запозна с потенциални български партньори. Интересът на фирмата е насочен към българско розово масло в малки разфасовки, бродерии и дантели, изделия от кована мед и др.

В срещата взеха участие и 4 български фирми, производители на етерични масла – предимно от роза и лавандула. Те представиха организациите си, продуктите и пазарите, с които работят. Бе отделено специално внимание на качеството на продуктите им. В хода на дискусията бе установено, че в Япония няма ясно установени критерии за качество на етеричните масла и за това се търсят проверени български производители, притежаващи съответните сертификати за качество.

Motobayashi Co. Ltd. има планове за сътрудничество с български компании, закупувайки розово масло, което ще се разпространява на японския пазар в специални малки опаковки като луксозна стока със съответни указания за използване. Обучението на японските потребители е необходимо, поради недостатъчния опит в употребата на етерични масла и продукти, които ги съдържат. Компанията ще предлага тези продукти под търговската марка „Палечка”.

Българските фирми споделиха своя опит и по отношение на реколта 2009 г., като разясниха, че добитите количества роза не са големи, но качеството е отлично.

 

 

Back   HOME

10 юли 2009 г.