Среща с партньори от Тайван

Представители на Бюрото за външна търговия на Тайван и Тайванския съвет за развитие на външната търговия посетиха БТПП на 29 юни 2009 год. Те се срещнаха с ръководството на БТПП и обсъдиха възможностите за разгъване на съвместното сътрудничество. Георги Стоев, зам.председател на БТПП информира, че фирми от Тайван могат да инвестират в България и да се ползват с всички привилегии, заложени в законодателството по отношение на инвеститорите. Също така, той спомена, че съществува явен интерес от страна на българските фирми за съвместна дейност с партньори от Тайван по принципа на създаването на join t-ventures.

Като потвърждение на двустранния интерес в момента в София пребивава тайванска търговска делегация, представяща редица сектори: здравословни и диетични храни, резервни части и аксесоари за автомобили, мотоциклети, строителни материали и санитарно оборудване, химически продукти, каучукови изделия, пластмаси, багрила за текстилната индустрия, компютри и периферия, потребителска електроника, LED лампи, POS системи, машини, мебели, аксесоари и др. БТПП съдейства за широкото информиране на българския бизнес за посещението. Над 130 български фирми са участвали в срещите с 35 фирми от Тайван.

Амелия Дей, директор на дирекция Америка, Европа и Африка на Бюрото за външна търговия подчерта, че компаниите в Тайван са особено силни в информационните и комуникационни технологии, а България разполага с много естествени ресурси и съвместното сътрудничество трябва да бъде насърчавано.

Като отрицателен фактор бе отбелязана липсата на достатъчно информация в Тайван за възможностите, които предлагат българския пазар и партньори.

Цветан Симеонов, председател на БТПП пожела да узнае повече за прехода на Тайван през финансовата криза и дали има напредък в отношенията му с Китай.

Г-жа Дей и Ричард Сън, представител на Търговски център Тайпе в София разясниха, че и в Тайван се усеща глобалната криза. Местното правителство е дало пълна гаранция на банковите спестявания, както и подпомага всички граждани с пряко финансиране /около 200 лв. на човек/ за повишаване на потреблението.

Отношенията с Китай са подобрени, като се водят преговори с посредничеството на международна частна фондация. Като резултат са подписани 4 съвместни договора за преки въздушни линии, директна поща, осъществяване на инвестиции в двете посоки и се обсъжда въвеждане на споразумение за свободна търговия между Китай и Тайван в бъдеще, с което ще се намалят нивата на прилаганите мита.

Г-н Симеонов обобщи, че периодът на криза е време за интензивно развитие на бизнеса, за увеличаване на продуктивността и повишаване на конкурентноспособността на фирмите.

 

 

Back   HOME

1 юли 2009 г.