Новият посланик на Виетнам посети БТПП

На 26 юни 2009 год. БТПП бе посетена от новия извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа Република Виетнам в България – Н.Пр. Тран Ван Тхин. Той бе съпровождан от съветника по икономическите въпроси г-н Ле Ба Луан. Председателят на БТПП - Цветан Симеонов представи дейността на палатата и подчерта съществуващото активно сътрудничество с Виетнамската ТПП и посолството на Виетнам.

Гостите споделиха актуална информация относно икономическото развитие на Виетнам в рамките на глобалната криза. В края на 2008 год. растежът на икономиката на страната се е забавил. Като резултат през първата четвърт на 2009 год. е бил 3,5 %. Очакванията за втората четвърт са той да нарастване до 5%. Страната се подготвя за избори през следващата 2010 година и възстановяването на положителния тренд в развитието на икономиката е цел.

Посланик Тхин информира за предстоящо посещение на министър-председателя на Виетнам в България, което ще се осъществи в края на 2009 год. Той ще бъде съпровождан с бизнесмени, които имат интерес към контакти с български партньори.

Освен това посланик Тхин подчерта, че през 2010 год. България и Виетнам ще отбележат 60 години от установяването на дипломатически отношения и се предвижда осъществяването на редица съвместни събития в икономическата и културната област.

Г-н Симеонов декларира готовността на БТПП да съдейства за осъществяването им.

 

 

Back   HOME

26 юни 2009 г.