Финансовият министър на Ирак бе в БТПП

На 11 май 2009 год. в рамките на официално посещение в България на министъра на финансите на Република Ирак г-н Бакр Джабр Ал-Зубайди бе проведена среща с представители на ръководството на БТПП. Цветан Симеонов, зам.председател и Александър Кашукеев, член на УС посрещнаха министъра.

Г-н Симеонов заяви, че съществуващото сътрудничество с Посолството на Ирак в София, Българо-иракския бизнес клуб и преките контакти с ТПП от Ирак /последната среща се състоя на 16 април 2009 год. в БТПП/ са особено важни за подпомагане свързването на бизнеса от двете страни и осигуряване на практическа информация за улесняване на дейността му.

Министър Ал-Зубайди подчерта, че за страната му в момента е важно привличането на инвеститори, които да подпомогнат възстановяването на икономиката и инфраструктурата на Ирак. Друга причина, породила интереса му към България е нуждата от намиране на доставчици на хранителни стоки, които по местна традиция държавата раздава всеки месец на всяко семейство /19 кг. хранителни продукти в т.нар. хранителна кошница, която се полага на всички без значение от благосъстоянието/. Българските фирми, които желаят да доставят такива стоки, могат да се обърнат към Министерството на търговията на Ирак / www.motiraq.org/.

Придружаващите министъра лица – съветници и представители на Националната инвестиционна комисия проявиха интерес към процедури за приватизация в България, както и условията за инвестиране и привилегиите, които получават чуждестранните инвеститори.

Президентът на една от големите държавни банки в Ирак – Търговска банка на Ирак, също част от придружаващата делегация, сподели, че банковият сектор в страната се развива значително през последните 3-4 години. Към момента съществуват 7 държавни и 33 частни банки. Търговската банка на Ирак поддържа връзки с международните банки Уникредит, Райфайзен, Сити банк и в рамките на посещението ще проведе срещи с представителите им в България.

Иракската делегация предостави на БТПП материали за над 500 инвестиционни възможности в Ирак и наръчник на инвеститора, които са на разположение в Библиотеката на БТПП.

Г-н Кашукеев представи компанията, която ръководи – Рудметал АД и разясни възможностите й за доставки на различни метални изделия и технологии с голям асортимент.

 

Back   HOME

12 май 2009 г.