Българският бизнес в Москва

Българска бизнес делегация посети Москва по повод откриването на годината на България в Русия – 2009, съпровождайки президента Георги Първанов. Делегацията включи повече от 50 представителни за българската икономика фирми. Това са компании с богат опит в областите строителство, туризъм, винопроизводство, недвижими имоти - сектори, които представят състоянието на българската икономика. В период на криза развиваме това, в което сме силни. Също така, в период на криза България се обръща към пазари и партньори, които познава и които са близки за нея – като руския пазар.

По време на визитата бяха проведени разговори на държавно и бизнес равнище, свързани с енергийното сътрудничество между България и Русия. Постигнати бяха договорености между президента Георги Първанов и президента на Русия Дмитрий Медведев за пряко сътрудничество между “Газпром” и “Булгаргаз” без посредници. Освен това бе изразен ясно интереса на България да се ускори работата по проекта Южен поток. Двамата президенти са подписали документи, уреждащи възстановяване дълг на СССР към България.

В рамките на посещението се откри българска изложба «Недвижими имоти, туризъм и вино». Бе проведен и българо-руски бизнес фрум, в който участваха президента Георги Първанов, зам.министър-председател и министър на външните работи Ивайло Калфин, кмета на град Москва Юрий Лужков, председателя на ТПП на Руската Федерация Евгени Примаков, представители на двете правителства и над 200 бизнесмени от България и Русия.

Бизнес делегацията бе водена от зам.председател на БТПП Тодор Стайков, който по време на разговори с колеги от ТПП на Руската Федерация и ТПП на Москва сподели, че бизнесът от България и Русия се познава достатъчно добре, но търговските палати могат и ще съдействат за създаване на контакти, за улесняване договарянето на сделки и за подпомагане на бизнеса между български и руски компании.

 

 

Back   HOME

9 февруари 2009 г.