Новият посланик на Русия в България посети БТПП

Посланикът на Русия в България Н.Пр.Юрий Исаков и третият секретар по икономическите въпроси в посолството Александър Александров посетиха БТПП на 29 Януари 2009 г. и се срещнаха с председателя Божидар Божинов и зам.председателя Тодор Стайков.

Бяха обсъдени следните проблеми, с които се сблъскват българските фирми при работа с руски партньори:

  • Съществуват лицензионни режими, които пречат на сътрудничеството в областта на специална военна продукция
  • много трудно сътрудничество по отношение работа с трети пазари – при изпълнение на смесени договори например
  • има замаскирани търговски ограничения при внос на месо и месни продукти в Русия - строги ограничения за пестицидните остатъци в месото
  • постоянно се увеличават износните тарифи за дървесина от Русия
  • съществува практика за доставка на стоки от склад на място при отложено плащане, което е рисково
  • Наличие на такси за прелитане на самолети на европейски авиокомпании над територията на Сибир. Това излиза на европейските превозвачи 350 млн. евро годишно

Според посланик Исаков част от проблемите са на държавна основа, а част могат да бъдат решени на ниво предприятия след нужните разговори и дискусии. Г-н Божинов предложи също така и разработване на програма за сътрудничество в областта на експортното застраховане. Съвместни действия в областта на транспорта също са необходими. Все още предстои пробно пускане на връзката Кавказ – Варна /комбинация от ферибот и железопътна линия, която ще скъси съществено разстоянието между двете пристаница/. Към момента за пускането й липсват няколко документа.

Г-н Посланикът отбеляза че застава напълно зад искането на българския бизнес за придвидимост в икономическите отношения между Русия и България и заяви, че съществува потенциал за развитие на междурегионалните връзки между двете страни – сътрудничество на ниво региони.

Друга основна тема, обсъдена на срещата бе предстоящото посещение на бизнес делегация, подготвяна от БТПП, която ще придружава президента Първанов по време на официалното му посещение в Москва – 4-6 февруари 2009 год. В нея ще участват повече от 50 представители на бизнеса, работещи в областите: недвижими имоти, туризъм, строителство, енергетика, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, винопроизводство, туризъм и др.

По време на посещението на президента Първанов в Москва ще се проведе българо-руски бизнес форум и ще бъде открита българската изложба: Недвижими имоти, туризъм и вино.

Посещението е с основна цел откриване на годината на България в Русия 2009 год. През следващите месеци се предвижда провеждането на редица посещения и събития както у нас така и в Русия.

 

 

Back   HOME

29 януари 2009 г.