БТПП иска среща с министър-председателя за обсъждане на предложенията по кризата с природния газ

На 13 януари 2009 г. председателят на БТПП Божидар Божинов, представи на пресконференция Становище на работен екип на БТПП по кризата с природния газ.

Той заяви, че 35% от предприятията са засегнати 100% от спирането на доставките на руски газ през украинска територия и въпросът в момента на който трябва да си дадем отговор, е – могат ли да се търсят някакви компенсации, не какъв е начинът, по който да ги търсим, защото в това отношение има много различни изказвания, които си противоречат. БТПП обаче след направена проверка на договорите установи, че фирмите не могат да търсят обезщетение на договорна основа.

На този етап не могат да се дадат изчерпателни данни за щетите, които са нанесени на икономиката през тези 15 дни. Те ще се усетят след най-много 2 месеца като дисбаланс на вноса и износа, на увеличаване на вътрешната задлъжнялост и намаляване на месечната продукция в страната. В комбинация със световната криза това е най-лошото положение, което можеше да ни се случи в началото на годината, каза той в заключение.

След множеството запитвания и писма за съдействие от членовете на БТПП, работната група обработи данните и разработи предложения, които са изпратени до министър-председателя с искане за провеждане на среща за тяхното обсъждане, както и за позицията на Министерски съвет по тях.

БТПП ще настоява за посочване на срокове и отговорни лица, както и начини за финансиране на алтернативни източници на енергия.

Палатата ще настоява и за промени в Закона за енергетиката за бъдещо ангажиране на отговорността на енергийните дружества при спиране подаването на енергийни ресурси, демонополизация по снабдяване с енергийни ресурси и задължително включване в договорите с енергийните доставчици на клаузи за отговорност за неустойки и обезщетения за вреди. Това трябва да се направи сега, за да не изпадаме утре в подобна ситуация, когато кризата отмине и всички забравят, категоричен е Божинов.

 

 

Back   HOME

14 януари 2009 г.