Арменският бизнес настъпва

 
 
 
На бизнес форум, провел се на 10 и 11 декември 2008 год. в БТПП в присъствието на президентите на България и Армения се срещнаха 32 фирми от Армения и над 100 представители на бизнеса от нашата страна.

Божидар Божинов, председател на БТПП откри форума и заяви, че бизнесът не се спира пред пречките, но когато те се премахнат работи още по-добре и резултатите се усещат в голям мащаб. Търговските отношения между двете страни се обуславят от редица двустранни споразумения за сътрудничество – за избягване на двойното данъчно облагане, за защита и насърчаване на инвестициите, за международните автомобилни превози на пътници и товари, но все още съществуват пречки. Според г-н Божинов, трудностите, за които фирми, членове на БТПП съобщават, са свързани с транспорта между България и Армения. За него има два варианта – през Турция и през Грузия. По обективни причини /размириците в Грузия/ камионите със стоки минават през Турция, но също срещат трудности – допълнителни такси, трудно преминаване на границата.

Георги Първанов се обърна към участниците във форума като подчерта, че държавата ще се опита да способства и да помага за улесняване на бизнеса между България и Армения. Според него има голям потенциал в областите машиностроене, електроника, оборудване за хранително вкусовата промишленост, подемно-транспортни съоръжения, облекла, медикаменти, парфюмерия, хранително-вкусови продукти.

Президентът на Армения, Серж Саркисян заяви, че Армения бележи висок ръст на икономиката си през последните няколко години, а през първите 10 месеца на 2008 год. възлиза на 9,1%. Страната има смели планове за развитие и се стреми към свързване на България и Армения с железопътна линия. Разстоянието по суша е около 2 000 км. В момента се водят преговори с Турция, като транзитна страна по този въпрос.

Армения води преговори за сключване на споразумение за свободна търговия с Европейския Съюз. От друга страна Армения търгува свободно с Русия. Г-н Саркисян заключи, че България може да помага за търговските връзки на Армения с ЕС, а Армения да способства по-добрите връзки с Русия.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани споразумения за сътрудничество и подпомагане на бизнеса между БТПП и Арменската агенция за развитие, както и със Съюза на производителите и бизнесмените на Армения.

На форума бяха направени изчерпателни икономически презентации от Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа, председателя на Арменската агенция за развитие и Съюза на производителите и бизнесмените на Армения.

На 10 декември, в рамките на официалното посещение на президента Серж Саркисян в България се проведе сесия на междуправителствената комисия България- Армения и са постигнати някои важни договорености, които касаят бизнеса – обмен на опит в икономическата и митническата област – обучение на експерти. Това ще бъде част от нашия принос за бъдещото членство на Армения в ЕС.

 

 

 

Back   HOME

11 декември 2008 г.