Среща с представител и на Министерството на външните работи на Южна Африка

На 5 декември 2008 год. БТПП бе посетена от представители на Министерството на външните работи на Южна Африка, водена от директор на дирекция Централна и източна Европа, г-н Мзолиса Бона и с участието на посланика на Южна Африка в София г-н Герхард Висер. На срещата бяха обсъдени икономическите предизвикателства пред България и Южна Африка през тази година, както и бяха очертани бъдещи възможности за сътрудничество. Южна Африка ще бъде домакин на световната купа по футбол през 2010 год. и в тази връзка в страната се инвестира изключително много в инфраструктура, инженеринг и туризъм. Особено важни за страната и за целия регион са организираните международни изложения в областите туризъм, автомобили, франчайзинг за малък бизнес и др.

Европейският съюз е главен търговски партньор на Южна Африка, като съществува споразумение за свободна търговия с тази страна и Общността. Г-н Бона изказа мнение, че българските фирми могат да се възползват от тези благоприятни условия за двустранна търговия.

 

От страна на БТПП бе изразена готовност за оказване на пълно съдействие на фирми от Южна Африка с интереси да правят бизнес в България. Към момента в търговския регистър на БТПП са регистрирани само 3 такива фирми.

 

 

Back   HOME

5 декември 2008 г.