Бизнес делегация в Македония

На 04.11.08г. в Скопие се проведе бизнес форум между български и македонски фирми от областта на интериорното обзавеждане, гаражни врати, информационното обслужване, телекомуникации, металургия, пристанищно обслужване, специална продукция и оборудване за хранително вкусовата промишленост. Официалните лица, взели участие бяха зам. председателят на Македонската стопанска камара г-н Антони Пешев, зам. председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов, Н.Пр. Михо Михов посланик на България в Македония, представители на Министерството на икономиката на Македония и на Групата на международни спедитори и логистични оператори в Македония.

От направените презентации и от дискусиите стана ясно, че икономическият растеж на Македония за последната година е 6-8%, а безработица е около 30 %.

България е на пето място сред 10-те най-големи инвеститори в Македония. Около 35 мил. евро са българските инвестиции в Македония за 2008г.

Енергетиката е от специален интерес за взаимно сътрудничество между двете страни. 20% от износа на България на ел. енергия е насочен към Македония. Освен това до един месец предстои откриването на нов 400 киловатов ел. провод между Радомир и Щип.

Стокообменът между двете страни за първото полугодие на 2008г. е около 600 мил. Долара. След въвеждането на визовия режим от страна на България поради членството в ЕС със 70% са намелели пътуванията. Около 140 000 македонци средно посещават България на година.

Допълнително 14 общини от Македония, в близост до границата с България се ползват от облекчени условия при влизане в нашата страна.

 

 

Back   HOME

6 ноември 2008 г.