Председателят на Народното събрание на Албания посети БТПП

На 23 октомври 2008 год. БТПП бе посетена от председателя на Народното събрание на Република Албания - Йозефина Топали. Тя бе посрещната от Цветан Симеонов, зам.председател на БТПП.

Г-жа Топали бе на официално посещение в България по повод ратифицирането на протокола за присъединяването на Албания към НАТО. Тя бе придружена от малка бизнес делегация, дипломати и членове на албанския Парламент.

Г-н Симеонов отбеляза, че колкото по-бързо една страна започне интензивен преход на икономиката си, толкова по-бързо извървява пътя към пазарните принципи, и се надява такъв да случаят с Албания. Търговските отношения между двете страни бележат постоянен растеж от 2003 год. насам. В БТПП има регистрирани 62 дружества с капитал от Албания и двустранният стокообмен за първите 6 месеца на 2008 год. отбелязва увеличение – с 68%.

Г-жа Топали заяви, че е придружена от малка бизнес делегация от Албания, тъй като политиката работи за икономиката и стремежите й са добрите политически отношения да доведат до добри търговски отношения. В момента в Албания се отчита 70% нарастване на инвестициите в страната. Осъществява се фискална „революция” с цел създаване на атрактивен климат за чуждите инвестиции. По доклад на Световната банка Албания е на второ място в света по защита на инвестициите и на първо място по улеснена процедура за започване на нов бизнес. Инфлацията в страната е само 3%.

В делегацията участваше и председателят на Търговско-промишлената палата на Тирана – г-н Гиоке Улдедай, който потвърди, че отношенията с БТПП са много добри на двустранно и регионално ниво и покани българските инвеститори в Албания.

.

 

Back   HOME

24 октомври 2008 г.