Нов закон за частните инвестиции в Република Ангола

Съветникът към посолството на Република Ангола Висенте Муанда посети БТПП заедно със свои сътрудници на 1 октомври 2008 год. Зам.председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с дипломатите и обсъди икономическите отношения България – Ангола.

По мнението на г-н Муанда отношенията между двете страни са били много топли и приятелски преди войната за независимост в Ангола. От 2002 год. в страната има политическа стабилност , а в момента икономиката и инфраструктурата се възстановяват. Предстои изграждането на нови мостове, железопътни линии, заводи, училища. Съветникът към посолството на Ангола покани български фирми да се включат в процеса на възстановяване. С цел привличане на чуждестранни капитали и инвестиции в страната е изготвен нов Закон за частните инвестиции. Копие от него на английски език е на разположение в Библиотеката на БТПП. В Ангола е създадена и Национална агенция за частните инвестиции / www .investinangola.com/, която подпомага работата на местни и чуждестранни инвеститори. БТПП, съвместно с Посолството ще организира представяне на тази агенция и новия Закон за частните инвестиции пред български фирми в началото на 2009 год.

Ангола изнася основно кафе, селскостопански продукти – царевица, ориз, бобови култури. Страната има залежи от нефт и изнася 2 млн.барела на ден. В Ангола се добиват също диаманти и дървен материал, но страната все още не е развила дървообработваща промишленост.

С цел улесняване на връзките с България в София има открит офис, представляващ Посолството на Република Ангола в Белград. Представителят в България е г-жа Мария Коело, ул. Никола Габровски 18, София, тел./факс: 02 862 80 59 .

.

 

Back   HOME

2 октомври 2008 г.