Среща с новия български посланик в САЩ

На 1 октомври 2008 год. ръководството на БТПП се срещна с новия посланик на Република България в САЩ – Лъчезар Петков.

Бяха обсъдени въпроси, свързани с нуждата от актуална информация за икономическата ситуация в САЩ с оглед на последните събития на стоковите борси през океана.

Г-н Божинов предложи осъществяване на връзка между българския бизнес с българите, живеещи в САЩ и развиващи свой бизнес. Българската диаспора в щатите се разраства постоянно /Чикаго, Бостън, Флорида, Лас Вегас, Ню Йорк/ и потенциалът на младите и добре образовани хора, избрали да живеят в чужбина трябва да се използва. Г-н Петков заяви, че такава връзка може да се направи с Bulgarian Wall street Club , в който членуват българи, живеещи в САЩ с определени интереси към България, включително бизнес.

Зам.председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира, че все още се съгласува споразумение за избягване на двойно данъчно облагане между България и САЩ и се очаква в началото на следващата година да бъде финализирано. Подписването на това споразумение ще бъде още един плюс за подобряването на двустранните икономически отношения.

Беше обсъден и въпросът за визите за български граждани за Съединените американски щати. Според г-н Лазаров при въвеждането на паспорти с биометрични данни българските граждани ще имат преимущества при кандидатстването и получаването на американска виза. Влизането на България в Шенгенското пространство също ще улесни този процес.

Като резултат от срещата бе договорен постоянен обмен на икономическа и бизнес информация, която да подпомага работата на фирмите с интереси в САЩ и на Българо-американския търговско-икономически съвет, създаден през 1987 год. към БТПП.

.

 

Back   HOME

1 октомври 2008 г.