Нужда от повече информация за пазара на Кения

Цветан Симеонов, зам.председател на БТПП се срещна с посланика на Кения, акредитиран за България – Н.Пр. г-н Мутума Катурима и търговският съветник към посолството – г-жа Елизабет Мигуда на 30 септември 2008 год. Те са в България по повод провеждането на Есенния технически панаир в Пловдив.

На срещата бе договорено провеждането на информационен ден за Кения в началото на следващата година. Целта на събитието е повишаване на информираността на българските фирми за възможностите, които предоставя Кения и естествено раздвижване на двустранните икономически връзки. Стокообменът между България и Кения възлиза на едва 2,3 млн.щ.д. за 2007 год. и се дължи главно на износа от страната на сметачни, счетоводни и пощообработващи машини, както и други машини и апарати. България внася от Кения кафе, цветя, рязани цветове и сувенири.

Г-н Посланикът заяви че съществуват предпоставки за изграждане на смесени предприятия в промишлеността и селското стопанство. Важна предпоставка за нарастването на българския износ за Р Кения, според г-н Симеонов е получаването на актуална търговско-икономическа информация, относно състоянието, капацитета и нуждите на кенийския пазар.

В момента в Кения се търсят торове, поради лошия последен дъждовен период. Други приоритетни области за Кения са: туризма, изграждането на инфраструктура /предстои подновяване на най-старата железопътна линия в страната, строена през 90-те години на 18 век/ и енергетиката. Районът на южна Африка страда от недостиг на енергия и правителството на Кения планира изграждането на водни електростанции, както и използването на слънчева и вятърна енергия.

.

 

Back   HOME

1 октомври 2008 г.