Неправителствените организации в съдействие на предприемачите за усвояване на средствата по еврофондовете

На 31 юли 2008 г. от 16.30 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе с реща на Евроклуба при БТПП по случай поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Република Франция.

В срещата взеха участие Н. Пр. Г-н Етиен дьо Понсан – посланик на Република Франция в България, г-н Андреа Казини - Изпълнителен директор на УниКредит Булбанк АД , посланици и търговски представители на страните-членки и кандидатки за членство в ЕС, политици, представители на регионални палати, браншови организации, корпоративни клиенти на УниКредит Булбанк и предприемачи.

Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен, представи приоритетите в програмата на Френското председателство на ЕС: по въпросите свързани с енергетиката и промените в климата, имиграцията, отбраната и селското стопанство.

Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк АД – Андреа Казини направи презентация на тема “Секторна специализация на българската икономика в европазара: релевантни тенденции и потенциално развитие”.

По време на среща се подписа споразумение за сътрудничество между БТПП и Уникредит Булбанк АД за подпомагане на българските фирми в процеса на усвояване на средства по европейските фондове.

С това споразумение най-голямата бизнес организация в България и най-голямата българска банка обединяват своите усилия и капацитет в подкрепа на българските предприемачи като бърз отговор на очакванията на Европейския съюз и бизнеса, и спешна мярка срещу забавянето на нашата администрация да обезпечи капацитет за усвояване на средства по европейските програми.

Неусвояването на над 3 млрд. евро – средства предвидени за България по предприсъединителните фондове и по оперативните програми до 2008 г. - ще окаже негативен ефект върху развитието на българската икономика и конкурентноспособността на българските фирми, които вече са принудени да оперират в рамките на един глобален пазар.

Тези неблагоприятни условия, които създават напрежение в нашата икономика, както и липсата на бързи действия от страна на администрацията подтикнаха БТПП към поставяне начало на едно бъдещо сътрудничесто с Уникредит Булбанк АД, създаващо условия за усвояване на средствата.

В рамките на това сътрудничество БТПП ще обезпечи информираност и насочване на фирмите към пълната гама продукти на Уникредит Булбанк АД, в т.ч. и финансирането на проекти по Оперативните програми, като от своя страна банката ще насочва своите клиенти към услугите на БТПП, свързани с усвояването на средства по европейските фондове – подготовка на проектни предложения, семинари, обучения, проучвания на европейското законодателство.

Колкото по-бързо администрацията разбере, че трябва да си сътрудничи с предприемачеството, толкова по-големи гаранции ще има за усвояването на средствата от еврофондовете.

В качеството си на изпълнителен директор на УниКредит Булбанк АД, г-н Андреа Казини беше обявен за заместник-председател на Евроклуба при БТПП.

Той е професионален банкер. Започва кариерата си в УниКредит през 1987 г., като директор на филиала на Credito Italiano в Бреша. Заема различни ръководни позиции в Италия и през 2001 г. оглавява Корпоративното банкиране на УниКредит Груп в страните от Централна и Източна Европа. От 2002 г. до 2005 г. е Главен оперативен директор на банките от УниКредит Груп в Словакия и Чехия.

УниКредит Булбанк АД е партньор на Евроклуба към БТПП от ноември 2003 г., когато клубът се присъедини към международната мрежа от Европейски клубове на УниКредит Груп.

.

 

 

Back   HOME

1 август 2008 г.