В България има и институции, които Брюксел оценява позитивно

През първите десетилетия на българо-белгийските отношения, водещи началото си от 1879 г., търговско-икономическите аспекти са от първостепенно значение. Белгийските власти дават най-висока оценка на дейността на Българската търговско-промишлена палата за развитието на търговския обмен. По тази причина на тогавашния председател на Българската търговско-промишлена палата Димитър Савов е връчено високото отличие Командир на Ордена на Короната. След 1989 г. белгийските компании се нареждат на едно от първите места в областта на вноса и износа, инвестициите и индустриалното сътрудничество. През този период Българската търговско-промишлена палата способства за осъществяването на двустранни бизнес контакти, както и оказва подкрепа на програми, насочени към популяризиране на МСП в България, осъществени както на национално ниво, така също и в сътрудничество с различни търговски палати в България.

Като председател на Българската търговско-промишлена палата г-н Божидар Божинов оказва голяма подкрепа на всички програми, разширяващи българо-белгийските отношения. Чрез това високо отличие се отдава почит на всички онези, които са дали най-доброто от себе си за насърчаване на българо-белгийските икономически отношения. Инициативите, предприети от г-н Божидар Божинов (като заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата от 1985 г. и като председател на БТПП от 1993 г.), насочени към развитие на европейските стандарти в бизнес отношенията, получават висока оценка и пълна подкрепа от белгийските делови среди.

В лицето на г-н Цветан Симеонов Българската търговско-промишлена палата има отличен заместник-председател, както и надежден посредник на българския икономически живот. Като главен секретар на Българската търговско-промишлена палата от 1993 г. и зам.председател от 1999 г. г-н Цветан Симеонов развива и поддържа отлични взаимоотношения с няколко дипломатически представителства в София, и по-специално с белгийските дипломатически кръгове. Неговото лично мнение, интелигентен подход по въпросите на търговските отношения и инвестиции се ценят високо от белгийския частен сектор. Той успя да развие положителна синергия с различни организации от Белгия, както и да ги убеди да дойдат в България, за да съдействат на българските МСП по пътя им към себеутвърждаване и усъвършенстване. Отличието, присъдено на г-н Цветан Симеонов, е израз на признателност към дългогодишната му професионална ангажираност в насърчаването на българо-белгийските икономически отношения.

 

 

Back   HOME

15 юли 2008 г.