Българо-литовски бизнес форум

На 10 юни 2008 год. Българската търговско-промишлена палата бе домакин на българо-литовски бизнес форум. Бизнес форумът се проведе по повод официалното посещение на литовския Министър на външните работи, Петрас Вайтиекунас в България.

Форумът бе открит в присъствието на зам.министър-председателя и министър на външните работи на България – Ивайло Калфин и неговия колега от Литва, от председателя на БТПП – Божидар Божинов.

Г-н Божинов сподели, че Литва е най-активният търговски партньор на България от балтийските републики, но двустранният стокообмен все още не е на желаното равнище. През последните 3 години се забелязва диверсификация на стоките, които внасяме от Литва и повишаване дела на износа на високо преработени стоки за тази страна.

Министър Калфин се обърна към присъстващите български и литовски фирми като потвърди, че двустранният стокообмен и инвестициите не са впечатляващи, но ръстът им е впечатляващ. Стокообменът през 2007 год. спрямо 2006 год. се е увеличил с 58% на 58,22 млн.щ.д.

Обемът на инвестициите също е малък за това стремежът е към н асърчаване на литовските инвестиции в България, по добрия пример на Вилняус Акрополис /компанията строи мултифункционален център – Софийски Акрополис/ и Ви Пи Маркет /магазини Т-маркет/.

Интересите на компаниите, които присъстваха на форума са насочени в областите: селско стопанство, корпоративни финанси, управление на недвижими имоти, финансово и търговско право, производство на изолационни материали и текстилни изделия, и др.

 

 

Back   HOME

11 юни 2008 г.