БТПП награди Антонио Сан Хосе Калдерон – търговец No 1 на българска металургична продукция в Испания

На 28 май 2008 г. председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов удостои Антонио Сан Хосе Калдерон – испански индустриалец, президент на фирма “Алпа Сидерурхикос” със седалище в Торехон де Ардос Мадрид, с плакет и грамота за неговия личен принос за търговско-икономическите отношения между Кралство Испания и Република България, за дългогодишно сътрудничество с нашата страна и успешно представяне на българските металургични изделия на испанския пазар, за успешно изпълнени проекти в областта на винопроизводството и послучай неговата 75-годишнина.

Г-н Калдерон въвежда на испанския пазар рулоните на Кремиковци и ламарината на Стомана – Перник. Благодарение на реализирания от него през годините обем продажби, след влизането на Испания в ЕС България получава най-голямата квота за износ на метали от всички бивши страни-членки на СИВ.

През изминалите 30 години той работи изключително само чрез “Рудметал” АД и се превръща в търговец № 1 на метали между двете страни.

Чрез регистрирано представителство в Интерпред той осъществява активна икономическа дейност – подпомага посещението на първата испанска делегация на високо ниво у нас. По негова инициатива и сътрудничество построява новата сграда на СТЦ Интерпред – София, през 1984 г. Съвместно с испанската фирма “Томса” построяват дистилериите за производство на алкохол в ЛВК Търговище и ЛВК Сливен през 1985- 1986 г. Работи активно с “Балканкар” по окомплектоването на дизелови двигатели в завод ВАМО гр. Варна. Чрез фирма “Индустриалимпорт” внася в Испания първите кристали и стъклария.

През 1983 г. е награден с медал “1300 години България” за заслугите му за развитие на нашите взаимоотношения.

Понастоящем г-н Антонио Сан Хосе работи активно по построяването на ветровия парк в гр.Суворово за производство на електроенергия.

 

 

Back   HOME

28 май 2008 г.