Нов търговски съветник към Посолството на Ирак, 15 май 2008 г.

Цветан Симеонов, зам.председател на БТПП се срещна с новия търговски съветник към Посолството на Ирак в София – г-н Кадум Джабир. От април 2008 год. Посолството на Ирак отново има търговско аташе.

Т ърговският съветник предостави информация за динамично променящата се ситуация в Ирак. В страната има 15 области с пълна икономическа автономия, с които може да се търгува без ограничения. В Ирак се правят редовни търгове за доставка на стоки от първа необходимост, които се раздават на населението срещу купони: пшеница, захар, чай, слънчогледово олио, мляко, детергенти. Български фирми могат да участват като доставчици на тези стоки. В Ирак сега работят няколко чужди инвестиционни банки от Сирия и Йордания.

Редовно за Ирак се организират строителни панаири в Йордания и Кюрдистан. Тази година подобно изложение ще има в Турция – 22 – 25 май – Панаир за развитие на строителството в Ирак.

Г-н Джабир предостави и копие от закона за инвестициите в Ирак, който е на разположение в БТПП.

Цветан Симеонов наблегна на необходимостта от разпространяване на конкретна информация за предстоящи търгове в Ирак, в който могат да се включат и български участници. Бе договорено размяна на такава информация и подновяване на споразумението за сътрудничество между БТПП и Багдатската ТПП, която е отворена отново тази година.

 

 

Back   HOME

16 май 2008 г.