Среща с посланика на Мексико

Новият посланик на Мексико, акредитиран за България Н.Пр. Педро Гонзалес се срещна с ръководството на БТПП на 9 май 2008 год. веднага след връчването на акредитивните си писма. Той бе приет заедно с почетния консул на Мексико в България Пенчо Ралчев от председателя на БТПП Божидар Божинов и зам.председателя Цветан Симеонов.

Бяха обсъдени областите от взаимен икономически интерес: внос на кафе и продукти от кафе от Мексико; участие на български строителни фирми в изграждането на големи инфраструктурни проекти – пристанища, сухопътни магистрали, електрификационни мрежи и др.

Перспективни стоки, които биха намерили реализация на мексиканския пазар са: селскостопански машини и прикачен инвентар, линии за преработка на плодове и зеленчуци, машини за производство на кисело мляко и млечни продукти, хладилна техника и оборудване, електрокари, български вина и други продукти на хранително-вкусовата промишленост.

Посланикът информира, че разстоянието между Мексико и Европа вече се скъсява от една страна с помощта на споразумението за свободна търговия, съществуващо между Мексико и Общността, от друга – с откриването на директна линия Рим – Монтерей – Мексико сити, която е удобна както за бизнесмени така и за туристи от двете дестинации.

БТПП има контакти с Мексиканския бизнес съвет за външна търговия, инвестиции и технологии /www.comce.org.mx/. Г-н Гонзалес информира, че страната му е създала нова организация за насърчаване и представяне на икономиката, външнотърговските връзки, инвестициите и туризма, която се казва ПРОМЕКСИКО /www.promexico.gob.mx/. Г-н Божинов отправи покана към новосъздадената организация да представи Мексико пред българските фирми през втората половина на 2008 год.

 

 

Back   HOME

9 май 2008 г.