Бизнес с Бангладеш

На среща с новия посланик на Бангладеш Н.Пр. ген.-майор Мохаммад Ищиак председателят на БТПП Божидар Божинов и зам.председателят Цветан Симеонов обсъдиха възможностите за подновяване на двустранните търговски връзки.

Срещата се проведе на 9 май 2008 год. с участието и на почетния консул на Бангладеш в България – Стоян Димитров.

Посланикът сподели че политическите проблеми в Бангладеш вече намират своето решение и страната е готова да продължи напред и да разкрие пълния си потенциал по отношение на външноикономически връзки.

Бангладеш търси усилено чужди инвестиции. Бюрото за насърчаване на износа на Бангладеш /www.epb.gov.bd/ е организацията, която подпомага чуждите инвестиции в страната. Има установени благоприятни условия за чуждестранните инвеститори, включително първоначален 5 годишен период на освобождаване от данъци; след изтичане на този период постепенно въвеждане на данъчно облагане върху дейността на чуждестранния инвеститор и възможност за изнасяне на печалбата без допълнително облагане. Сред най-големите чуждестранни инвеститори са компании от Великобритания, САЩ, Южна Корея, Япония. Дори Китай започва да изнася свои производства в Бангладеш.

В страната е много добре развито производството на медицински продукти, медицински субстанции, които се изнасят в Европа – Австрия, Германия, Великобритания. Най-големите световни производители на текстилни изделия и облекла работят в Бангладеш

Бангладеш изнася предимно изделия от юта, трикотаж, чай, изкуствени торове, подправки. В Бангладеш съществува интерес към българските селскостопански продукти: пшеница, слънчогледово олио, кисело мляко, машини и съоръжения и др. Стана ясно, че Бангладеш има нужда от електроенергия и съоръжения за добив на енергия.

Страната има население 150 млн. и би могла да внася работна ръка в България при сключване на необходимите договорености.

Г-н Божинов отправи покана бангладешка бизнес делегация да посети БТПП. Бе договорен по-активен обмен на информация от двете страни, заедно с помощта на почетния консул на страната в България.

 

 

Back   HOME

9 май 2008 г.