Над 200 български и турски фирми и официални лица участваха в организирания от
БТПП бизнес-форум на смесените съвети от двете страни

Над 200 български и турски фирми участваха в организирания от БТПП Българо-турски бизнес-форум, който беше открит от премиерите на България и Турция Сергей Станишев и Реджеп Тайип Ердоган и осъществиха бизнес контакти.

Турция е нашият най-голям съсед по население и територия и нашите страни са пример за добро сътрудничество на Балканите” – каза при откриването Цветан Симеонов. “По тази причина в БТПП са регистрирани най-много фирми 2990. За 2007 г. Турция е на трето място по стокообмен след Германия и Италия и на първо място в стокообмена ни с балканските страни. Стокообменът ни надхвърли 4 милиарда щ.д. При това всички тези хубави данни са постигнати само за последните 16 години. Освен хубавите неща обаче бизнесът има много проблеми. Един от тях е инфраструктурата. Друг проблем – това е преминаването на границите – необходимо е модернизиране, премахване на забавянията, улеснения и унификация на документите за преминаване на стоките през граничните пунктове, по-бързо обслужване на образуващите се в огромни опашки по митниците и задръстванията по границите” – каза още заместник председателят на Българската търговско-промишлена палата.

Председателят на Турско - българския бизнес съвет Ялчин Егемен и заместник председателя на ТОББ – Съюза на Търговските палати и борси на Турция Хюсейн Юзюлмез подчертаха, че турският бизнес прани големи инвестиции в България, участват в съвместни инфраструктурни проекти и работят за улесняване на сухопътния транспорт между двете страни.

В обръщението си към участниците министър-председателят на България Сергей Станишев подчерта, че България и Турция имат ресурса да задълбочат сътрудничеството си в сферите на търговията, инвестициите и туризма. Той каза, че бизнесът се нуждае от благоприятни условия и това, което двете правителства трябва да направят заедно е да ги създадат. За двете години, които са изминали от предишната ни среща в Истанбул, политически и икономически са регистрирани видими резултати. Всяка година стокообменът ни нараства с 1 милиард долара. Закономерно е да достигнем 10 милиарда долара.

Министър-председателят на Турция Режеп Тайип Ердоган изтъкна, че цифрите, които сме достигнали в нашия стокообмен не са достатъчни. Ние си поставяме по-високи цели. Напредък в икономическите показатели на Турция има. Националният приход на глава от населението е 9 хил. долара. Демократическите принципи се прилагат през последните 5 години. Ръст на икономиката за 2007 г. – на 17 място в света и на 6-то на Балканите.


 

 

Back   HOME

28 март 2008 г.