Виетнамска делегация от Министерството на рибната продукция посети БТПП

На 7 август 2007 г. БТПП бе домакин на среща между представители на Виетнамското министерство на рибната продукция, представители на виетнамски провинции и фирми, производители на риба и рибни продукти. Делегацията бе посрещната от Георги Стоев, член на ИС на БТПП. На срещата присъстваха и представители на Българската асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ.

Целта на посещението бе разискване възможностите за увеличаване обмена на морска порудкция между Виетнам и България. От ноември 2006 г. Виетнам е член на Световната търговска организация, и заедно с членството на България в ЕС развитие на двустранната търговия е улеснено.

Водачът на виетнамската делегация - Нго Ан Туан, директор Дирекция Планиране и финанси от Министерството на морската продукция на СР Виетнам запозна присъстващите с ресурсите и потенциала, с които разполага Виетнам за производство и износ на морска и речна риба и морски продукти. Крайбрежието на Виетнам възлиза на 3 260 км морски бряг, коло който е формирана зона над 1 млн кв.м в която се отглеждат морски риби и др. видове. Морската продукция на Виетнам възлиза на около 4 млн. тона годишно. Във Виетнам има около 1 млн.ха сладководни басейни. Отглежданите видове в морето и в сладководните басейни са типични за тропика: скариди, пагасиус, калмари, миди, охплюви, октоподи, риба тон и др.

През последните 20 год. темпът на растеж на обема на изнасяната морска продукция расте средно с 14-18 % като през 2007 г. се очаква Виетнам да изнесе 3,7 млн. тона морски продукти. Страната работи със 151 пазара в целия свят. От тях най-голям дял имат Япония – 25%, САЩ – 19,7%, ЕС – 21,5%. Най-търсените виетнамски стоки са: скариди, риба пангасиус и риба тон. Тези продукти са налични и на българския пазар, но в много малки количества. Във Виетнам има 470 фирми, лицензирани за производство и износ на морска продукция, включително съгласно изискванията на ЕС.

От българска страна Валери Баронов, председател на УС на Българска асоциация на производителите на рибни продукти - БГ фиш, представи състоянието на българския пазар за риба и морски продукти. Традициите на българина да консумира риба са дългогодишни, но според статистиката един човек в България консумира между 2,5 до 3,5 кг. риба годишно. За това българският пазар крие потенциал за увеличение на тези стойности. Като една от входните врати в Европейския съюз България би могла да бъде и разпределителна точка за виетнамските моски продукти, предназначени за региона и Европа.

Накрая на срещата бе достигнато до заключението, че Виетнам е интересен и перспективен партньор на България в сферата на морската продукция и предстои да се уточнят начините за по-широкото й навлизане на българския пазар и постигане на устойчиви интереси и от двете страни.

 

Back   HOME

8 август 2007 г.