Сътрудничество с ТПП на Татарстан

На среща, състояла се на 6 август 2007 г. в БТПП между председателя на Търговско-промишлената палата на Република Татарстан – Шамиль Агеев и Цветан Симеонов, зам.председател на БТПП бяха обсъдени предстоящи съвместни събития. На срещата присъстваха и Наур Шакиров – ген.директор на Казански медико-инструментален завод и Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

По информация на Шамилю Агеев, в България по време на есенния Пловдивски панаир – септември 2007 г. ще пребивава бизнес делегация от Татарстан, която има интереси в следните области: туризъм, медицинска техника, товарни камиони, нефт и нефтени продукти, търговия.

Двете страни направиха и предварителни планове за отбелязване на 2008 година като година на Русия в България. Към момента се предвижда провеждане на изложба на фирми от Тататрстан, производители на медицинска техника и съпътстващ симпозиум в началото на 2008 г. БТПП ще бъде съорганизатор на събитието.

Република Татарстан е субект в състава на Руската Федерация. До 1922 г. областта се нарича Булгаристан. Разположен е в източната част на Изготчноевропейската равнина. Има полщ 67 836 кв.км и население 3,8 млн. души. Икономиката на Татарстан се характеризира с развито машиностроене (камиони “КАМАЗ” – дизел, оборудване за химическата промишленост), химическа промишленост, електроенергетика, лека и хранително-вкусова промишленост. В селското стопанство Татарстан е специализиран в растениевъдството и животновъдството за месо и мляко, птицевъдство, коневъдство, пчеларство.

 

Back   HOME

6 август 2007 г.