Бизнес конференция, посветена на Босна и Херцеговина
Иинформация за Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

столица : Сараево

Площ : 52.280 кв.км

население : 4.354.911 ( 1991)

Най-ниска точка : град Неум , 0 м

Най-висока точка : връх Маглич , 2386 м

Брегова линия : 21,2 км

Босна и Херцеговина е разположена в централната част на Балканския полуостров . На север, запад и югозапад граничи с република Хърватска, а на изток и юг със Сърбия и Черна гора . Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море. Бреговата линия се простира около град Неум и е с дължина около 21 км .

Босна и Херцеговина е административно разделена на Федерация Босна и Херцеговина (51%) и Република Сръбска (49%). Федерацията на БиХ се състои от 10 кантона, които от своя страна се състоят от общини . Република Сръбска е административно разделена на региони, а те – на общини . Територията на Бръчко, област която е спорна, не е част от Федерацията на БиХ нито от Република Сръбска . В съответствие с решението на Арбитражната комисия за Бръчко, това е отделна област под юрисдикцията на БиХ .

Босна и Херцеговина се състои от четири големи географски области . Централна Босна (12.920 кв . км , с население 1.249.000) включва планинския раян в централната част на страната . Това е най-развитата част на страната, която от векове наред е кръстопът на различни влияния и интереси от съседните региони . Областта " Висок Карст " в БиХ (11.842 кв . км , с население 325.000) включва планинския Карстов район в западна БиХ . Тази част от страната има най-малобройно население и е най-слабо развита – само 9% от нейната територия се обработва и по-малко от 3 0% от цялото население на страната живее в градовете в тази част . Средиземноморската област , Ниска Херцеговина (5.399 кв . км , население - 296.000) се намира в централния крайбрежен регион до планината и е най-малката от четирите географски области на БиХ .

Икономически преглед

Заедно с процеса на преобразуване, Босна и Херцеговна е във фаза на положително икономическо развитие и икономическа стабилност . На петте донорски конференции, проведени до момента, международната общност – страни и международни организации, приятели на БиХ са се ангажирали с $ 5,582 млрд. За възстановяването на БиХ . От общия обем на обещаните фондове около 2 /3 са използвани или ще бъдат реализирани съвсем скоро . Най-големите донори за възстановяването на БиХ са Европейския съюз ( ЕС ), Световната банка, САЩ, Япония и ислямските страни . В рамките на своите възможности, други донори също са допринесли значително за възстановяването и съживяването на страната .

Благодарение на помощите, основната инфраструктура на страната е реконструирана, както и много жилищни сгради и съоръжения . Като следствие в страната в момента съществуват стабилни условия за инвестиции и развитие на икономиката .

Освен физическото възстановяване, БиХ вече финализира реформите на своята правна система и монетарна политика, които също подобряват условията за привличане на чуждестранни инвестиии в страната .

БиХ днес има много стабилна конвертируема парична единица, изцяло свързана с Еврото . Тази валута, конвертируема марка (KM), е една от най-стабилните национални валути в Югоизточна Европа .

През 2000 г. , икономическият растеж е над 10%, и се очаква равнището му да се задържи между 10-15% за следващите няколко години . Основните области, в които се отбелязва растеж са: услугите и леката индустрия, като в тях водещи са малките и средни предприятия . Инфлацията е под контрол, благодарение на ангажиментите към Валутния борт и сътветната стриктна фискална политика .

Външнотърговската дейност на БиХ отговаря на съществуващите принципи на Световната търговска организация - WTO.

Според заложените в Закона за политиката и чуждестранните преки инвестиции чуждите инвеститори имат право да открият сметка в национална или конвертируема валута във всяка търговска банка в БиХ; да обменят KM във всяка друга конвертируема валута и да разпределят и изнасят в чужбина приходите, реализирани от инвестициите в БиХ. Местни и чуждестранни лица имат право да откриват сметки в чужда валута във всички оторизирани търговски банки, както и да разполагат с фондовете в тях .

Източник: www.fipa.gov.ba

ПОЛЕЗНИ АДРЕСИ

 

 

Back   HOME

11 юни 2007 г.