Заместник-министър на икономиката на Куба на посещение в БТПП

По време на провеждането на 7-та сесия на междуправителствената българо-кубинска комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество в България на посещение е зам.-министър на икономиката на Куба – г-н Рикардо Гуереро Бланко. Той посети БТПП заедно с представители на Кубинската търговско-промишлена палата и Министерството на външните работи на Куба на 3 май 2007 г.

Г-н Цветан Симеонов, зам. - председател на БТПП посрещна гостите и сподели, че БТПП поддържа добро сътрудничество с колегите си от Кубинската търговско-промишлена палата, като спомена осъществените контакти в миналото и организирането на 2 български бизнес делегации в Куба. Той подчерта, че от 2007 г. външноикономическите отношения между Куба и България ще трябва да се съобразяват с членството на страната ни в Европейския съюз.

Според г-н Бланко стокообменът между двете страни не може да достигне нивото си от времето на членството им в СИВ, въпреки съществуващото желание и приятелство между България и Куба. Страните трябва да приведат икономическите си отношения в съответствие с новите обстоятелства и да имат пред вид нарастващата цена на петрола, съответно на транспорта и да не подценяват географската отдалеченост на двете страни.

В момента Куба е в много добри икономически отношения с Венецуела, Канада, Китай. Куба търгува най-много със страните от Америка – 44%, Европа – 31%, Азия и Близкия Изток – 22%. Куба предлага отлични стоки и услуги в следните сектори: селскостопанство, производство на захар, технологии, фармацевтика, медицинско обзавеждане и апаратура, биотехнологии, околна среда, храни, напитки, метали, строителство и материали.

Стокообменът между България и Куба за 2006 г. е най-висок през последните 10 години като възлиза на над 17 млн. щ.д.

Представителят на Кубинската търговско-промишлена палата – г-жа Роса Осана Вила Баез отправи от името на председателя на палатата покана за посещение на българска бизнес делегация по време на 25-то юбилейно издание на панаира EXPOCUBA , който ще се проведе в началото на месец ноември 2007г.

Куба е представена и на Пролетния панаир в Пловдив със собствен щанд. Фирмите, желаещи да установят контакти с различни кубински институции, биха могли да посетят Пловдивския панаир от 7 до 12 май 2007 г.

 

Back   HOME

3 май 2007 г.