Бизнес мисия, организирана от БТПП в Узбекистан

Бизнес делегация , организирана от БТПП, посети Узбекистан в периода 2-6 април 2007 г..Българските бизнесмени бяха част от делегацията, придружаваща министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за участие във втората сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В рамките на сесията бе подписано Споразумение за икономическо и научно-техническо сътрудничество между правителствата на двете държави. Документът предвижда двете страни да си сътрудничат в различни отрасли на леката и тежката промишленост, фармацевтичното производство, селското стопанство, развитието на инфраструктурата, строителството, туризма, образованието, здравеопазването и др.

На 4 април в Ташкент бе проведен двустранен бизнес форум, на който присъстваха фирми, представляващи областите: селско стопанство и преработка на селскостопанската продукция, химическа, машиностроене, фармация, туризъм, строителство и строителни материали и организация на панаири и изложби.

Форумът бе открит от Председателя на Търговско-промишлената палата на Узбекистан, г-н Алишер Шайхов. Участниците бяха приветствани от министър Гагаузов. Той посочи, че н ай-големи шансове за инвестиции в България през следващите години ще имат компаниите, специализирани в областта на строителството и опазването на околната среда .

Зам. министърът на Външно-икономическите връзки, инвестициите и търговията на Узбекистан г-н Одил Джураев, представи инвестиционния климат и възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество с България .

След установените контакти, българските фирми посетила узбекски предприятия и се запознаха на място с производството и организацията му в Узбекистан.


 

Back   HOME

10 април 2007 г.