БТПП участва в комуникационната кампания за популяризирането на Европейския парламент

БТПП се включи в честванията на 50-годишнината от подписването на Римския договор, поставил началото на най-успешния интеграционен проект в света – създаването на Европейската икономическа общност.

В рамките на програмата за честванията БТПП бе привлечена да участва в реализирането на националната комуникационна кампания за популяризиране дейността и ролята на Европейския парламент.

Информационният ден на ЕП в София бе открит на 28 март от зам.-председателя на БТПП Цветан Симеонов, който уточни, че кампанията ще продължи през следващите седем месеца,, като информационни дни ще се организират в още 28 областни центрове в страната.

Ръководителят на информационния офис на Европейския парламент в София Тоон Стрепъл представи ролята и функциите на институцията. Той обвърза презентацията си с предстоящите частични избори в България и Румъния за евродепутати. Г-н Стрепъл отправи послание към българските граждани да се възползват от правото си на глас и чрез своите депутати да участват във формирането на бъдещето на Обединена Европа.

През 2009 г. предстоят редовни избори за евродепутати и тогава броят им в ЕП ще бъде редуциран на 735, информира Тоон Стрепъл.
Сега членовете на Европарламентът наброяват 785 души и те представляват населението на 27-те страни-членки на ЕС.

 

Изборите са преки, като мандатът е 5-годишен.

По време на парламентарния мандат евродепутатите съставят, изменят и приемат законодателни текстове, насочени към подобряване условията на живот на гражданите в Съюза.Членовете на ЕП поддържат пряка връзка със своите избиратели , като посещават често избирателните райони , за да се запознаят с проблемите на гражданите.

ЕП е единствената институция на ЕС , чиито членове се избират чрез всеобщи преки избори. Тя контролира бюджета на евроинституциите и се произнася по всички важни въпроси, засягащи ЕС.

На 30 март в градинката пред сградата на Народното събрание бе засадено „Дървото на Европейския парламент”. В засаждането участваха народни представители и евродепутати.

 

Back   HOME

30 март 2007 г.