България и Катар отварят нова страница в икономическите си отношения

 

Председателят на БТПП Божидар Божинов се срещна с новия пълномощен посланик на държавата Катар в България – Н.Пр. Салем Ал-Жабер. Посланикът е със седалище Букурещ и е акредитиран за Румъния, България, Сърбия и Украйна.

Двамата обсъдиха двустранните икономически взаимоотношения и набелязаха инициативи за развитието им. Г-н Божинов изрази мнение, че икономическите връзки между двете страни трябва да засилят, а бизнес контактите – да се активизират. Търговските сделки между България и Катар са минимални и имат случаен характер, затова двустранният стокообмен за 2006 г. възлиза на 440 хил.щ.д. Износът на България е за 308 хил.щ.д. , а вносът от Катар - 132 хил.щ.д. България изнася за Катар съдове от вида на резервоарите, фотографски плаки, електронагреватели, мебели и техните части. От Катар страната ни внася полимери на етилена, автомобилни превозни средства и стоки с безмитен внос.

Председателят на БТПП и Посланикът на Катар се договориха да обменят полезна за бизнеса икономическа информация. Двамата се обединиха около мнението, че икономическият растеж на страните от Залива е внушителен и е нужно да се възстановят добрите връзки на България с този регион.

Посланикът на Катар се ангажира лично да посети пролетното издание на Пловдивския панаир и да вземе участие в Българо-арабския икономически форум, който ще се проведе в рамките на Панаира.

Бе договорено бизнес делегация от Катар да гостува в България през септември и да посети Международния технически панаир в Пловдив. Предстои и подписване на споразумение за сътрудничество между БТПП и Търговско-промишлената палата на Катар.

 

 

Back   HOME

20 март 2007 г.